Varhaiskasvatus, opetus ja nuorisopalvelut

Varhaiskasvatus ja esiopetus

Kuopion varhaiskasvatuspalvelut tarjoavat yhdessä perheiden kanssa turvallisen sekä lapsen kehitykselle, oppimiselle ja leikille suotuisan kasvuympäristön. Esiopetusta järjestävät päiväkodit alueittain.

Varhaiskasvatukseen hakeminen ja irtisanominen

Kuopiossa varhaiskasvatusta järjestetään päiväkodeissa, perhepäivähoidossa, avoimissa päiväkodeissa ja kerhoissa sekä yksityisessä varhaiskasvatuksessa.

Voit hakea varhaiskasvatukseen, ilmoittautua esiopetukseen ja hakea yksityisen päivähoidon palveluseteliä sähköisesti.

  • Oletko uusi asiakas? Täältä löydät hakemukset, ilmoittautumiset ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksun laskurin: Uudet asiakasperheet

  • Onko sinulla jo voimassa oleva asiakkuus? Täältä löydät hakemukset, ilmoittautumiset, päätökset, tulotietojen ilmoittamisen ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksun laskurin: Nykyiset asiakasperheet

Muksunetti ja Edlevo

  • Muksunetissä näet lapsesi varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetuksen oppimissuunnitelman: Muksunetti. Käyttöoikeuden Muksunettiin saat ottamalla ensin Edlevon Appin käyttöön (huom. lapsen viralliset huoltajat).

  • Lasten virallisten huoltajien käytössä olevaan Edlevo App -mobiilisovellukseen on koottu keskeisiä varhaiskasvatuksen palveluja, joita voi hyödyntää lapsen varhaiskasvatukseen liittyvissä asiointitilanteissa.

Sinulla on kaksi tapaa käyttää Edlevo Appia:

  1. Voit ladata puhelimeen tai tablettiin Edlevo App -mobiilisovelluksen sovelluskaupasta (Google Play / App Store). Sovellus on maksuton.

  2. Voit käyttää Edlevo Appia selainversiona, joka on laiteriippumaton. Edlevo Appiin kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumisen kautta pankkitunnuksilla tai mobiilitunnistautumisella. Mobiilisovellus pysyy auki kuukauden ajan, jos siitä ei välillä kirjauduta ulos. Tästä pääset kirjautumaan Edlevo Appin selainversioon

Hoitoaikojen ilmoittaminen

Kuopion kaupungin varhaiskasvatuksessa käytetään Edlevo App-sovellusta lasten hoitoaikojen, poissaolojen ja loma-aikojen ilmoittamiseen. Edlevo Appiin julkaistaan tiedotteita varhaiskasvatuspalveluista ja omasta päiväkodista.

Kaikkien perheiden tulee tehdä hoitoaikavaraus. Tämä koskee siis myös lapsia, jotka ovat ainoastaan esiopetuksessa. Lapsen hoitoajat pitää ilmoittaa vähintään viikkoa ennen hoidon tarvetta. Hoitoaikavarauksia ei voi tehdä enää kuluvalle eikä tulevalle viikolle. Järjestelmä sulkeutuu sunnuntaina klo 24, jolloin seuraavat 14 päivää lukitaan.

Mikäli lapsi tarvitsee myös ilta-/tai vuorohoitoa hoitoajat ilmoitetaan siihen ryhmään, jossa lapsi tarvitsee hoitoa JA poissaolot ilmoitetaan siihen ryhmään, josta lapsi on samanaikaisesti poissa.

Hoitoaikavarauksia on mahdollista kopioida päivältä ja viikolta toiselle sekä sisarukselta toiselle. Hoitoaikoja voidaan ilmoittaa kuusi kuukautta eteenpäin.

Palveluneuvonta ja yhteystiedot

Haluatko kysyä lisää varhaiskasvatukseen hakemisesta? Aluevastaavat varhaiskasvatusyksikön johtajat tavoitat tiistaina tai keskiviikkona klo 9 – 12:

  • Keskusta – Neulamäki – Rönö – Haapaniemi – Niirala: Maarit Reinikka, 044 718 3255

  • Puijonlaakso – Länsi-Puijo – Julkula – Päiväranta – Riistavesi -Vehmersalmi – Maaninka – Käärmelahti: Asta Sarnola, 044 718 3370

  • Inkilänmäki – Pihlajalaakso – Kettulanlahti – Itkonniemi – Männistö – Linnanpelto – Pajulahti – Nilsiä – Palonurmi – Juankoski – Muuruvesi: Salla Miettunen, 044 748 2580

  • Särkiniemi – Särkilahti – Levänen – Jynkkä – Hiltulanlahti – Kurkimäki – Kaislastenlahti – Pihkainmäki – Karttula – Syvänniemi: Pirjo-Riitta Karhunen, 044 718 3220

  • Petonen – Litmanen – Pyörö – Pitkälahti: Heidi Miettinen, 044 718 3160

  • Pirtti – Savolanniemi – Rautaniemi – Jynkänvuori – Keilankanta – Lehtoniemi – Lehtorinne – Käränkä: Tiina Kerman, 044 718 3090

Lisätietoa yksityisestä varhaiskasvatuksesta antavat yksityisen varhaiskasvatuksen palveluohjaajat:

  • Marja-Liisa Bågman, 044 718 7911

  • Mari Kerman, 044 718 3591

  • Heidi Miettinen, 044 718 3550

Varhaiskasvatuksen maksuihin liittyvissä asioissa palvelevat asiakasmaksusihteerit. Puhelupalveluaika on maanantaina, tiistaina, torstaina ja perjantaina 9–11 ja keskiviikkona 13–15. Henkilökohtaista tapaamista varten tulee varata aika etukäteen puhelimitse:

  • Mervi Kauhanen, 044 718 3732

  • Sari Räsänen, 044 718 3351

Perusopetus

Peruskoulu käsittää vuosiluokat 1.–9. Kuopiossa on 22 alakoulua, 8 yhtenäiskoulua ja 4 yläkoulua. Lisäksi erityisopetusta järjestetään myös Paloahon ja Alavan sairaalakoulun yksiköissä. Yksityisinä perusopetusta antavina oppilaitoksina kaupungissa toimivat Steinerkoulu Virkkula ja Kuopion kristillinen yhtenäiskoulu.

Kuopion kaupungin peruskoulujen www-sivut ja yhteystiedot löytyvät: Peruskoulut (peda.net)

Wilma

Wilma on koulun hallinto-ohjelman www-liittymä. Oppilaat valitsevat Wilmassa kursseja, seuraavat suorituksiaan, lukevat tiedotteita ja viestivät opettajien kanssa. Opettajat syöttävät Wilman kautta arvioinnit ja poissaolot, päivittävät henkilötietojaan ja viestivät oppilaiden ja huoltajien kanssa. Huoltajat seuraavat ja selvittävät Wilman kautta oppilaan poissaoloja, viestivät opettajien kanssa ja lukevat koulun tiedotteita. Wilmaa käyttävät myös oppilaitoksen henkilökunta ja johto.

Huoltajan on tärkeää säilyttää Wilma-tunnukset koko perusopetuksen ajan, koska Wilmaa käytetään yhtenä tiedotusvälineenä kodin ja koulun yhteistyössä. Perusopetus käyttää tiedottamisessa Wilman tiedotteita. Tiedotteet löytyvät Wilman etusivun välilehdeltä Tiedotteet. Wilman ilmoitusasetuksista voi säätää milloin ja miten haluaa saada tiedot uusista Wilma-viesteistä ja -tiedotteista. Kriisiviestinnässä käytetään tekstiviestejä ja/tai sähköpostia. Huoltajan Wilma-tunnus on tarkoitettu vain huoltajalle ja on henkilökohtainen.

Huoltaja, oletko unohtanut salasanasi? Mene osoitteeseen https://kuopio.inschool.fi ja vaihda salasanasi kohdassa “Unohditko salasanasi?”. Mikäli salasanan vaihto ei onnistu tai Wilman käytössä on ongelmia, ota yhteyttä koulun koulusihteeriin.

Iltapäivätoiminta

Iltapäivätoimintaa järjestetään ensisijaisesti 1. vuosiluokan ja erityisopetuksen oppilaille. Toimintaa järjestetään arkikoulupäivisin pääsääntöisesti klo 12–16. Haja-asutusalueiden ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Koulujen loma‐aikoina ryhmät ovat kiinni.

Iltapäivätoiminnan asiointinumero on 044 718 1388. Asiointisähköpostiosoite on iltapaivatoiminta(at)kuopio.fi. Puhelinpalveluaika on maanantaisin klo 13 - 15 ja tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin sekä perjantaisin klo 9 - 11. Puheluihin vastaavat iltapäivätoiminnan sihteeri ja suunnittelija. Henkilökohtaista tapaamista varten tulee sopia aika etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse.

Lukio-opetus

Lukiokoulutus on yleissivistävää koulutusta, joka antaa valmiudet opiskeluun yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja lukion oppimäärään perustuvassa ammatillisessa koulutuksessa. Opiskelija voi valita, mihin lukioon haluaa hakea. Lukiot valitsevat opiskelijansa. Keskiarvorajat vaihtelevat vuosittain ja kouluittain. Lukion oppimäärä on laajuudeltaan kolmivuotinen. Oppimäärä tulee suorittaa enintään neljässä vuodessa, jollei opiskelijalle perustellusta syystä myönnetä lisäaikaa.

Kuopiossa on kuusi päivälukiota: Juankosken lukio, Kallaveden lukio, Kuopion klassillinen lukio, Kuopion Lyseon lukio, Kuopion Taidelukio LUMIT ja Nilsiän lukio. Kuopiossa on myös aikuislukio. Lisätietoja lukioista saat lukioiden omilta nettisivuilta ja Kuopion lukio-oppaasta.

Kaikissa Kuopion lukioissa voit suorittaa samat lukion oppimäärän ja ylioppilastutkintoon liittyvät opinnot. Lisäksi lukioilla on paljon koulukohtaisia soveltavia kursseja, joita voit valita myös yli lukiorajojen. Tämän mahdollistavat lukioiden sopimat yhteiset toimintatavat sekä käytössäsi oleva sähköinen kurssitarjotin. Lukio-opintoihin voi yhdistää myös korkeakouluopintoja ja ammatillisia opintoja.

Lukioista kolmella on lisäksi erityinen tehtävä: Kuopion Taidelukio LUMIT on musiikin ja tanssin erikoislukio, Kuopion klassillisessa lukiossa toimii urheilulukio ja Kuopion Lyseon lukiossa kansainvälinen IB-lukio. Lisäksi lukioilla on omia painotuksia.

Hae lukioon -sivustolta löydät kaiken tarvittavan tiedon Kuopion lukio-opiskelun mahdollisuuksista.

Nuorisopalvelut

Kuopion nuorisopalveluilla on Kuopion alueella 12 nuorisotaloa sekä 1 ostopalveluna toteutuva nuorisotalo Julkulassa sekä Pop up -nuokkaritoimintaa Kurkimäessä.

Maaseutualueella nuorisotilat löytyvät Maaningalta, Nilsiästä, Juankoskelta, Riistavedeltä, Vehmersalmelta ja Karttulasta. Nilsiän, Riistaveden, Vehmersalmen ja Karttulan nuorisotilat toimivat paikallisten koulujen yhteydessä. Kaupunkialueella nuorisotiloja on Päivärannassa, Männistössä, Neulamäessä, Saaristokaupungissa, Jynkässä sekä Petosella. Päivärannan ja Jynkän nuorisotilat toimivat koulujen yhteydessä ja Saaristokaupungin nuorisotilan löytää Kuikkalammen päiväkodin kanssa samasta rakennuksesta.

Nuorisotiloilla työskentelee nuorisoalan ammattilaisia, jotka tukevat nuorten kasvua pohtimalla yhdessä nuorten kanssa heitä koskettavia aiheita oli kyse koulunkäynnistä, ystävyyssuhteista tai tulevaisuuden suunnitelmista. Nuorisotiloilla nuoret saavat itse vaikuttaa ja päättää millaiseksi nuorisotilan toimintaa kehitetään ja nuoria kannustetaan itse lähtemään toteuttamaan heitä kiinnostavia asioita.

Kuopion nuorisopalvelut vastaavat myös lakisääteisen nuorten vaikuttajaryhmän, Kuopion nuorisovaltuuston ohjaamisesta ja tukemisesta. Nuorisopalvelut ovat myös mukana Kuopion Lasten Parlamentin toiminnassa yhdessä perusopetuksen kanssa.

Kuopion nuorisopalvelut vastaavat myös kaupungin etsivästä nuorisotyöstä sekä erityisnuorisotyöstä. Nuorisopalveluilla on neljä etsivätyöparia, jotka kohtaavat alle 29-vuotiaita arjessaan tukea tarvitsevia nuoria. Erityisnuorisotyössä toimii kaksi työparia. Toinen työpareista on keskittynyt 17–29-vuotiaisiin nuoriin, joiden omasta mielestä päihteiden käyttö tai siihen liittyvät asiat haittaavaan elämää. Toinen työpareista toimii alle 18-vuotiaiden nuorten kanssa muun muassa jalkautuen Kuopion keskusta-alueelle, missä nuoret tykkäävät olla. Työpari järjestää niin yksilö- kuin ryhmätapaamisia nuorten kanssa. Myös yhteistyö Tekevä9- ja Silta-TUVAn kanssa kuuluu työparin työnkuvaan.

Lisäksi Kuopion nuorisopalveluilla on erikoistunutta toimintaa Kulttuuriareena 44:llä, Kuopion skeittihallilla sekä Pelitalo Muikussa. Kulttuuriareenan tiloissa toimii myös Kuopio Rock Academy, joka on ammattilaisuudesta haaveileville bändeille kahden vuoden hautomo ammattimaiseen toimintaan.

Lisätietoa nuorisopalveluista: www.po1nt.fi/kuopio/kuopio